parallax background

Over
Aware
& Awake

Daniel Schotborgh is dè trainer en coach bij Aware & Awake.
Hij is niet alleen een gepassioneerde mindfulnesstrainer en coach, maar is ook als eigentijdse huisarts iemand die graag het verband tussen body en mind helder zichtbaar maakt. Met Aware & Awake pakt hij problemen onderliggend aan stress, drukte en piekeren bij de bron aan. Middels mindfulness oefeningen, bewustzijn en lessen in bewust(er) leven, brengt hij weer rust en balans in het leven van velen.

 

"Ik stimuleer graag jouw groei tijdens jouw ontdekkingstocht naar jezelf, terwijl jij geniet van jouw reis..."

Mijn reis in bewustzijn en mindfulness


Mindfulness is het bewust en aandachtig zijn in het hier en nu. De methodieken komen van eeuwenoude wijsheden die aangepast zijn aan onze moderne (drukke) tijd. Mindfulness is voor mij niet iets wat ik alleen uit een boekje haal. Ik leef dit dagelijks. Graag deel ik mijn reis met je, wie weet inspireert het jou ook tot een mindfull en bewust leven.
De meesten van ons leven een gejaagd leven. Deze jaagstand houdt ons lichaam gevangen in chronische stress. En zeker als huisarts heb je de unieke kans om een mens in zijn geheel te zien i.p.v als losse segmenten van verschillende levensdomeinen. De holistische mens, waarbij lichaam, geest, familie, vrienden, werk, inkomen en activiteiten allen bijdragen aan een heel en gezond mens. In onze drukke en snelle samenleving moeten we vaak van alles en heel snel.

We zijn zo doelgericht dat we vergeten te genieten van de reis. Dit zorgt voor een ongekende hoge mate van stress, angst, depressie, burnout-en andere lichamelijke onverklaarbare klachten.

De laatste jaren heb ik me verder verdiept in de neurowetenschappen en innovatieve ideeën als neuroplasticiteit, biohacking, technologie en bewustzijn. Door mijn uitgebreide kennis en ervaring op deze vlakken, en mijn intuïtieve en analytische kijk op processen kan ik je helpen diep gelegen patronen / programma’s bloot te leggen en je inzicht geven hoe je deze kunt veranderen. Elke keer weer een op maat gemaakt advies.

Op papier de perfecte droom en ik had alles om gelukkig te zijn. En toch knaagde er iets, toch was er een interne onrust, een vraag die zich steeds opnieuw aandiende maar die ik niet beantwoord kreeg. Ik voelde me eigenlijk niet vrij, ik voelde me gevangen in (mijn eigen) systeem, van regels, afspraken en voorwaarden die ik door mijzelf en de maatschappij had laten opleggen. Ik voelde me een slaaf van mijn eindeloze todo lijst, verplichtingen, afspraken, Was altijd bang iets te missen met als gevolg dat ik overal maar half bij was. Mijn oplossing was heel vaak nog harder werken, nog efficiënter, nog praktischer. Hier was ik vrij goed in, waardoor ik alleen maar vollere agenda’s kreeg, maar hoe hard ik ook werkte het bleef maar komen en ik kreeg mijn antwoord niet en werd er zeker niet rustiger van.

Ik bevind me op een bijzondere plek in mijn leven. Ik werk part time als huisarts, fotografeer (inter)nationaal bruiloften met een van de beste bruidsfotograven van Nederland en geef sinds dit jaar Mindfulness trainingen. Ik ben gelukkig getrouwd, voel me fit en gezond, heb een rijk sociaal leven en mijn familie is gezond. En als iedereen heb ook ik pijn, teleurstellingen, verdriet en tegenslagen meegemaakt. Ik ervaar echter een groot gevoel van innerlijke rust, tevredenheid en geluk. Ik heb van dichtbij mogen meemaken dat niet “de gebeurtenis” mijn ervaring bepaalt maar de manier hoe ik er naar kijk. We zijn uiteindelijk allemaal de bron van ons eigen geluk, en zolang we dat buiten onszelf blijven plaatsen zal het een eeuwige zoektocht blijven.

Dit gevoel van rust heb ik niet altijd gehad. Ondanks een gelukkige en probleemloze jeugd waar dingen me voor de wind gingen leefde ik grotendeels op de automatische piloot. Ik ging naar het voortgezet onderwijs, want dat werd verwacht, ging geneeskunde studeren, want dat kon ik, werd lid van allerlei verenigingen/commissies, want dat deed iedereen. Dingen die wel leuk waren maar ook vaak voortvloeiden uit de verwachtingen van anderen, die ik mezelf onbewust had laten opleggen.

Meer en meer ging ik keuzes maken vanuit het hoofd en niet vanuit het hart, en zonder dat ik het wist begon dit me uit te putten. In 2014 maakte ik een grote doorbraak. Net getrouwd, werkzaam als huisarts in een heerlijke praktijk, net een post-doctorale management opleiding voor huisartsen achter de rug en een stuk grond op Curaçao gekocht met plannen om een huis te bouwen en te emigreren.

Op papier de perfecte droom en ik had alles om gelukkig te zijn. En toch knaagde er iets, toch was er een interne onrust, een vraag die zich steeds opnieuw aandiende maar die ik niet beantwoord kreeg. Ik voelde me eigenlijk niet vrij, ik voelde me gevangen in (mijn eigen) systeem, van regels, afspraken en voorwaarden die ik door mijzelf en de maatschappij had laten opleggen.

Ik voelde me een slaaf van mijn eindeloze todo lijst, verplichtingen, afspraken, Was altijd bang iets te missen met als gevolg dat ik overal maar half bij was. Mijn oplossing was heel vaak nog harder werken, nog efficiënter, nog praktischer. Hier was ik vrij goed in, waardoor ik alleen maar vollere agenda’s kreeg, maar hoe hard ik ook werkte het bleef maar komen en ik kreeg mijn antwoord niet en werd er zeker niet rustiger van.

Waarom? Wat is het doel? Is dit het? En hoe meer ik deze vraag probeerde te beantwoorden door te ondernemen, organiseren, plannen des te onrustiger en leger werd het stukje in mij. Ik kan me nog goed herinneren dat ik als klein kind altijd al op “zoek” was naar de gebruiksaanwijzing van het leven, want als ik die had dan wist ik ook wat het doel, of de intentie was. En ondanks mijn vele zoektochten , bleef het antwoord zoals een regenboog buiten mijn bereik. Dit ging vaak gepaard met schuldgevoelens en frustratie. Ik heb zoveel om dankbaar voor te zijn, maar waarom ben ik dat dan niet? Wat moet ik dan nog meer doen?

En daar zat ik dan op een adembenemende plek in Zuid Italie tijdens mijn huwelijksreis. Er was niks meer te regelen, niks meer te organiseren, niks meer te doen, en ondanks dat kreeg ik mijn hoofd maar niet rustig. Een onuitputtelijke stroom van gedachten om gek van te worden. Het verbaasde me dat ik op zo’n serene plek nog zoveel drukte kon ervaren. Hoe meer ik er over ging denken hoe drukker mijn hoofd werd. Mijn vrouw adviseerde me toen om een meditatie app te proberen. Daar zat ik dan met oordopjes in, ogen dicht. Ik voelde de wind tegen mijn huid, mijn ademhaling die op en neer ging , en ik hoefde even helemaal niks, behalve te ervaren wat er op dit moment was. Ik liet de neiging los om te sturen, controleren of mijn best te doen. Mijn gedachten namen naarmate ik vaker mediteerde, geleidelijk aan af en er ontvouwde zich een ongekend diepe innerlijke rust, tevredenheid en geluk. De geloofsovertuiging dat de externe wereld verantwoordelijk is voor mijn beleving viel hier in duigen. Dit inzicht en deze ervaring hebben mijn nieuwsgierigheid geprikkeld en waren aanleiding voor het pad dat ik nu gekozen heb.

"Spiritualiteit is voor mij de reis in dit leven naar wie wij in de kern zijn. Wakker worden tot wie we in essentie zijn. Deze ontdekkingsreis gaat gepaard met veel groei, en plezier. Vanuit daar creëren we."

De realisatie dat ik niks meer hoefde te doen, of te zijn kwam zo licht en luchtig binnen, maar het voelde als een diep weten.

Deze beslissing heeft zonder meer een van de grootste veranderingen en transformaties van mijn leven in gang gezet. Nooit had ik me kunnen voorstellen dat dit een bewustzijnsverandering teweeg zou brengen die letterlijk elk domein van mijn leven zou beïnvloeden en veranderen.

Het is niet dat de wereld direct veranderd is, maar wel de interpretatie en perceptie van die wereld. En aangezien onze beleving niet bepaald wordt door hoe de wereld“is” maar hoe we die “ervaren” kun je je er misschien wat bij voorstellen. Mijn leven nu ziet er volledig anders uit dan 3-4 jaar geleden. Ik ervaar een hoge mate van tevredenheid, compassie, plezier en levensvreugde.


 

"Mijn missie is een bijdrage aan de evolutie van bewustzijn leveren èn de visie 'verander de wereld door bij jezelf te beginnen' uit te dragen. "


 • Alex
  " Tijdens de mindfulness-cursus heb ik geleerd milder voor mezelf te zijn. Zowel de dagelijkse oefeningen als de bijeenkomsten en de stiltedag waren daarbij heel zinvol. Ik heb er mooie herinneringen en een blijvende, positieve verandering aan over gehouden. Zo merk ik dat ik opmerkzamer ben wanneer ik slecht voor mezelf zorg. Als ik merk dat ik over mijn grenzen heen ga, gun ik mezelf rust. Eerder lukte dat niet, omdat ‘rust’ eigenlijk heel moeilijk te bereiken was; er lag altijd een doel op de loer. Ik heb in de cursus geleerd dat tijd nemen voor een meditatie of yoga, al is het soms maar kort, een groot effect kan hebben. De cursus besteedt aandacht aan het voortzetten van mindfulness na de acht weken en daar heb ik nog elke dag baat bij."
  Alex
 • V.W.
  "Een training die heeft geleid tot wezenlijke verandering in mijn leven. Mijn manier van denken is positief veranderd waardoor ik het gevoel heb dat ik vrijer in mijn leven sta.
  Daniël is een rustige & gepassioneerde trainer! Deze training is voor iedereen een aanrader, zou eigenlijk verplicht op school gegeven moeten worden;-)"
  V.W.
 • Marlies
  "Ik begon de training met als doel mezelf terug te vinden. Tijdens de training kwam ik mijzelf af en toe goed tegen en sloot de acht weken af als een verbeterde versie van mijzelf!"
  Marlies
 • - Nelleke
  "
  Twee jaar voelde ik mij machteloos, verdrietig, angstig en onrustig. Tijdens ons gesprek luisterde jij aandachtig en voelde ik mij gehoord. Wij hebben regelmatig gesprekken en in ieder gesprek hoor ik dingen die mij raken. Ook zijn er van mijn kant wel eens vragen. Soms komt er niet direct een antwoord maar stelt Daniel aan mij een vraag waardoor enige tijd later duidelijk wordt wat ik eigenlijk (onbewust) al wist. Het moest even bezinken. Ik vind dit een inspirerende manier om meer zelfinzicht en zelfkennis te krijgen. Ervaringen en belevenissen kan ik met Daniel delen en dat geeft mij een goed gevoel."
  - Nelleke
 • - R.
  "De Mindfulness Training van Aware & Awake was elke keer weer een oase van rust, een grote hulp, een verademing, cadeau aan wijze lessen en dat alles in een omgeving van vertrouwen en veiligheid . Na elke les had ik een stabiel gevoel en het was zelfs positief emotioneel op momenten. Daniel weet de training op te bouwen op een manier die niet opgejaagd voelt, of voelt als een druk. Hij leerde mij in 't nu te komen en te blijven. De Mindfulness Training gaf me inzicht in m'n eigen patronen, handvatten om deze te doorzien en hier iets mee te doen. Absoluut een must voor elk persoon!"
  - R.
 • - J.
  Ik kan Aware & Awake van harte aanbevelen als je van plan bent een 8 weekse cursus Mindfulness Based Stress Reduction te volgen. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de lessen professioneel, leerzaam en effectief van aard zijn, maar toch ontspannen. Daarbij komt nog dat Daniel zelf een sympathieke en begripvolle persoonlijkheid is die zijn eigen enthousiasme goed kan uitdragen naar de cursisten.
  - J.
 • - Nelleke
  "Ik ben 34 jaar werkzaam geweest in het basisonderwijs. De laatste jaren volgden de veranderingen en vernieuwingen elkaar steeds sneller op. Ik had geen plezier meer in mijn werk en voelde mij opgejaagd. Twee jaar voelde ik mij machteloos, verdrietig, angstig en onrustig. Tijdens ons gesprek luisterde jij aandachtig en voelde ik mij gehoord. Wij hebben regelmatig gesprekken en in ieder gesprek hoor ik dingen die mij raken. Ook zijn er van mijn kant wel eens vragen. Soms komt er niet direct een antwoord maar stelt Daniel aan mij een vraag waardoor enige tijd later duidelijk wordt wat ik eigenlijk (onbewust) al wist. Het moest even bezinken. Ik vind dit een inspirerende manier om meer zelfinzicht en zelfkennis te krijgen. Ervaringen en belevenissen kan ik met Daniel delen en dat geeft mij een goed gevoel."
  - Nelleke
 • - Anne-Marie
  "Het volgen van de Mindfulness Training was een positieve ervaring voor me. Voor die tijd deed ik al een yoga en meditatie, dus dat waren geen nieuwe dingen voor me. Ook leefde ik al redelijk in het 'hier en nu'. Desondanks wilde ik de Mindfulness Training volgen omdat ik in het dagelijks leven veel onrust bij me had. In de training heb ik toch nieuwe dingen geleerd die mijn leven verbeterden. Ik denk dan bijvoorbeeld aan het bewust leren stilstaan bij o.a. negatieve of stressvolle ervaringen: wat doet dat met me en hoe kan ik daar anders mee omgaan? De theorie daaromheen - die er ook bij hoorde, want ik kreeg een uitgebreid werkboek - deed me begrijpen wat er in mijn lichaam gebeurt. Maar in het bijzonder de factoren die het 'leven met open aandacht' positief beïnvloeden, deden bij mij het kwartje doorvallen. Ik leerde er mild te zijn naar mezelf toe en het streven los te laten. En dat alles onder de bezielende en enthousiaste begeleiding van Daniel Schotborgh."
  - Anne-Marie